Havada Asılı Kalmış Bir Film // Ali Erden // Taraf // 28 Ekim 2011

Havada Asılı Kalmış Bir Film // Ali Erden // Taraf // 28 Ekim 2011

Ömer Vargı’nın Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle çektiği propaganda filmi “Anadolu Kartalları” atmosferi sağlam, ama maalesef iyi işlenmemiş diyaloglarından dolayı melodramın tuzaklarına düşmüş bir film.
Aylardır reklamı yapılan Anadolu Kartalları filmi beklentileri anlatım sorunları nedeniyle karşılayamayan bir yapım. Ahmet Onur ve arkadaşları, Hava Kuvvetleri’ne katılıp pilot olma hayali kuruyorlar. Bu, o kadar kolay değil. Çok ağır eğitimden geçen pilot adayları, eğitime dayanabildikleri takdirde hayallerine ulaşıyorlar. Ahmet Onur ve Ayşe’ye kardeş olmamalarına karşın “ikizler” deniyor. Bir de Mustafa var. Eskişehir’de başlayan eğitim İzmir’de sürüyor. Konya’daysa havacıların ustalık tatbikatları yansıyor perdeye. Ahmet Onur, konservatuvarda müzik eğitimi alan Burcu’yla büyük bir aşk yaşasa da Burcu, Ahmet Onur’u uçaklarla paylaşmaktan mutlu değil. Ayşe, babasını çocuk yaşta kaybetmiş ve baba mesleği pilotluğa aşık. Filmdeki en güzel anlar, Ayşe’yle Mustafa arasında gelişen aşkın sahneleriydi belki.

Dramatik gerilim var ama… Film, Aristo anlatımına sıkı sıkıya bağlı hikâyesine dram ve duygu yoğunluklarını yayarak insanları arada “katharsis” diye anılan “duygusal boşalmalara” da sürüklüyor. Yaşanan dramlar, küçük çatışmalar bu dramatik anlatımla buluşuyor. İzmir’de bir de Kemal komutan var. Bosna’da savaşmış, aile sorunlarıyla uğraşan ve Ahmet Onur için bulunmaz bir komutan. Pilotlarla tezi için anket çalışması yapan Özlem ve komutan Kemal, Ahmet Onur’a, aşk acısı ve yaşanan dramlarda ayakta durma gücü de veriyor. Aslında bu filmde gençlere, sürekli aile sıcaklığı ve güveni veriliyor. Hava Kuvvetleri’nde sevgiliniz güzel, dostluklarınız sağlam ve geleceğiniz güvencede olur deniyor sanki. Ölmek de var elbette bu yolda.

Konya’daki Uluslararası Anadolu Kartalları Tatbikatı gerçekten görsel açıdan iyi yansıyor perdeye. Yani havadaki çekimler. Bu anlardaki dramatik gerilim seyirciyi de atmosferin içine alıyor. Ağlatmak için uğraşılmış İstanbul’da 1953’te doğan yönetmen Ömer Vargı, 1974 yılında Yılmaz Güney’in yarım bırakmak zorunda kaldığı Endişe filminde Şerif Gören’in asistanlığını yaparak sinema macerasına başladı. 1970’lere kadar da Şerif Gören’in asistanlığını sürdürdü. Vargı, 1998’de Her Şey Çok Güzel Olacakla ilk uzun metrajlı filmini çekti. 2003’te İnşaat ve ardından 2007’de Kabadayı geldi. Aslında Ömer Vargı reklamcılıkla uğraşıyor. Belki de bu yüzden sinema duygusu biraz törpülenmiş. Filmin senaryosunu Hakan Evrensel yazmış. Yazar Evrensel’in Alfa Yayınları’ndan 2009’da çıkan Güneydoğu’dan Öyküler: Vatan Sağolsun Nefes romanı, 2009’da Levent Semerci tarafından sinemaya uyarlanmıştı. Yönetmen Vargı’nın 2011 yapımı Anadolu Kartalları’mn en büyük handikapı, maalesef diyalogları. Diyaloglardaki eksiklik, filmi yarı yolda bırakırken, beklenenden daha çok melodramın ortaya çıkmasına neden oluyor. Ağlatmak için de epey uğraşılmış. Espriler bile havada kalıyor. Özellikle Ahmet Onur’la sevgilisi Burcu arasında geçen anlar pembe dizileri çağrıştırıyor maalesef. Hikâyesi aslında biraz işlense daha heyecan verici bir filme dönüşebilirmiş. Sanki her şey aceleye getirilmiş. Senaryo iyi işlenmemiş. Kurguda bazı parlak anların olması da filmdeki hayal kırıklığını ortadan kaldırmıyor.

‘Top Gun’ın yolundan gidiyor
Bu propaganda filmindeki en güzel şeyse hava çekimleri. Bir an kendimizi, Blake Edwards ustanın 1970 yapımı Sevgili Lili/Darling Lili filminin içinde hissettik hava çekimleriyle. Geometrik açılar filme estetik tat veriyor. Sekiz bin metreden daha yüksekte görüntüler müthiş derinlikli yansımış perdeye. İzmir’in üzerinde dolaşmak da etkileyici. Uğur İçbak, sinemamızın önemli kameramanlarından. Aslında Vargı’nın bu filmi, Tony Scott’ın 1986’da çektiği Top Gun propaganda filminin yolundan gidiyor. Tom Cruise’un dinamizminden yararlanan Top Gun filminden sonra Amerikalı gençler Hava Kuvvetleri’ne akın etmişti. Vargı’nın bu filmini gören gençlerin de bir ihtimal pilot olmak için Hava Kuvvetleri’ne akın etmesi amaçlanıyor. Yeşilçam, Hava Kuvvetleri’yle daha önce de dans etmişti. Halit Refiğ’in Göksel Arsoy’u oynattığı 1963 yapımı Şafak Bekçileri bu filmlerden biri. Anadolu Kartalları filminin müzikleri yer yer iyi olsa da, şarkılar insana pek iyi gelmiyor. İyi film olmanın kıyılarına gelen bir hayal kırıklığı Anadolu Kartalları filmi. Filmin en büyük süprizi ise 1960’lı yılları Yeşilçam’ın unutulmaz melodram oyuncusu Ediz Hun’du.
Anadolu Kartalları Yönetmen: Ömer Vargı Senaryo: Hakan Evrensel Müzik: Ozan Doğulu Görüntü: Uğur İçbak Oyuncular: Engin Altan (Kemal), Çağatay Ulusoy (Ahmet), Özge Özpirinçci (Ayşe), Hande Subaşı (Burcu), Alpay Kemal Atalan (Mustafa), Alper Saldıran (Fatih), Ekin Türkmen (Özlem), Ümit Belen (Halit), İlhan Şeşen (Baba), Filiz Taçbaş (Anne), Ediz Hun (General) Yapım: Fida Film (2011)

/ Hakkında Yazılanlar

Share the Post