40 Asker ‘Nefes’ Kesecek // Bülent Şanlıkan-Nurbanu Güney Elbir // Akşam // 18 Ağustos 2009

40 Asker ‘Nefes’ Kesecek // Bülent Şanlıkan-Nurbanu Güney Elbir // Akşam // 18 Ağustos 2009

‘Kürt açılımı’nın tartışıldığı günlerde Irak sınırında görevli 40 askerin hikayesinin anlatıldığı sinema filmi ‘Nefes’, internette tıklama rekoru kırdı. Yüzbaşının askerlerine ‘Uyursan ölürsün’ dediği filmin fragmanı, 750 bin kez izlendi. Film ekimde vizyonda.

‘Kürt açılımı’nın tartışıldığı günlerde Irak sınırında görevli 40 askerin hikayesinin anlatıldığı sinema filmi ‘Nefes’, internette tıklama rekoru kırdı. Yüzbaşının askerlerine ‘Uyursan ölürsün’ dediği filmin fragmanı, 750 bin kez izlendi. Film ekimde vizyonda.

Yüzbaşı, askerlerine tek tek, ‘Annen var mı?’, ‘Karın var mı?’ diye soruyor. ‘Ölürsünüz!’ diye bağırıyor sonra ve devam ediyor: ‘Sen uyursan herkes ölür. Uyumayacaksınız! Yemeyeceksiniz, dinlenmeyeceksiniz. Sizin cesetlerinizi, sizin cenazelerinizi ailenize göndertmeyeceğim. Ölmenizi yasaklıyorum. Anlaşıldı mı asker?’ ‘Gerçek mi, kurgu mu?’ yanılgısı yaratan bu görüntüler, 16 Ekim’de vizyona girecek ‘Nefes’ filminin fragmanı. Irak sınırında, dağda, teröre karşı mücadele veren askerlerin yaşadığı gerçekle izleyiciyi ‘görüntünün gücüyle’ yüzleştiren filminden sahnelerin internete verilmesi, tam da hükümetin ‘Kürt açılımı’nı açıkladığı günlerde denk geldi. Güneydoğu’da sınıra yakın Karabal Tepesi’ndeki bir röle istasyonunu koruyan bir yüzbaşı ve 40 askerin hikayesinin anlatıldığı filmin fragmanı, şimdiden YouTube’da 750 bin kişi tarafından izlendi.
SENARİST ESKİ SUBAY
Filmin senaryosu aynı zamanda filmin yönetmeni olan Levent Semerci ile Mehmet İlker Altınay ve Hakan Evrensel’e ait. Senaryo Hakan Evrensel’in ‘Güneydoğudan Öyküler’ adlı kitabından uyarlandı. Kitabında Güneydoğu’da yaşanan terörü anlatan Hakan Evrensel, askeri okul mezunu. Uzun yıllar Güneydoğu’da subay olarak görev alan Evrensel, kendi isteğiyle ordudan ayrıldıktan sonra tanıklıklarını kitaplaştırdı.
Ölmenizi yasaklıyorum!
Filmin başrol karakteri yüzbaşı, bir askerin nöbet sırasında öldürülmesi üzerine, geri kalan askerlerine, izleyiciyi ağlatan bir konuşma yapıyor. Sınır boylarında askeri operasyon görüntülerinin sıkça kullanıldığı film, belli ki bu monologla çok konuşulacak
Yüzbaşı: Kamil Ateş sen öldün! Karın var mı?
Asker: Var komutanım.
Yüzbaşı: Lojmanda mı kalıyor?
Asker: Evet komutanım.
Yüzbaşı: Söyle hemen yeni ev arasın. Lojmanda çok fazla tutmayacaklar. Çünkü sen öldün. Anan, baban hayatta mı?
Asker: Evet komutanım.
Yüzbaşı: İyi cenazeni ona göndeririz. Sen!
Asker: Hakan Atakan, Hatay. Emret komutanım!
Yüzbaşı: Öldün sen Hataylı. Annenizin gözü yaşlı, hüngür hüngür ağlıyor kadın. Komşularınızın kolları arasında. Bileklerini ovuyorlar kolonyayla. ‘Evladım’ diye ağlıyor. Babanız da ağlıyor. Göstermiyor ama yıkılmış bir köşeye içten içe ağlıyor adam. Ama ağzında bir cümle, ‘Vatan sağolsun, memleket sağolsun, bir oğlum olsa onu da gönderirim’ diye ağlıyor. Aldılar hepinizi, aldılar. Gönderdik cenazeleri ailenize, kurşun izlerini silerler, yıkarlar sizi. Bir güzel de bayrağa sararlar. Böyle öldü. En değer verdiğim adam böyle öldü. Ama uyuduğu için değil, buraya erken gelelim diye. Koydular helikoptere, gönderdiler memleketine. Televizyona bile çıkarsınız. 45 saniyeliğine kahraman olursunuz. Çıkar süslü bir karı, hüzünlü sesle anlatır. Hekim Bulut, karakol baskınında şehit düştü. 45 saniye. Sonra da magazin haberleri. Kahramanca mı savaştınız? Hayır. Bu adam uyuduğu için öldünüz. Kızmayın ona. Kızmayacaksınız. Kendinize kızın. Burası bir birlik. Arkadaşınla hareket edeceksin. O uyusa bile uyumayacaksın. Uyurken ölemeyeceksin! Uyursan ölürsün! Ölürsünüz! Sen uyursan herkes ölür. Bak ‘Hazırım’ yazıyor. Neye hazırsınız? Uyurken ölmeye hazırsınız. Uyumayacaksınız! Yemeyeceksiniz, dinlenmeyeceksiniz. Sizin cesetlerinizi, sizin cenazelerinizi ailenize göndertmeyeceğim. Ölmenizi yasaklıyorum. Anlaşıldı mı asker?
Asker: Emredersiniz komutanım
İLGİYE ŞAŞIRDIK
Filmde yüzbaşı karakterini, televizyon dizilerinin yardımcı oyuncusu Mete Horozoğlu canlandırıyor. Film hakkında konuşmasının yasak olduğunu söyleyen Horozoğlu, ‘Fragmanın gördüğü ilgiye biz de şaşırdık. Yaptığımız işin sonuçlarını görmek için sabırsızlanıyoruz’ dedi.
Emekli subaydan ders aldılar
– Film, gerçek bir hikayeden yola çıkılarak yazılmadı. Bugüne kadar görülen, duyulan ve yaşanan olaylar birbirine eklenerek, tamamen kurmaca olaylar ve karakterler yaratıldı.
– 40 askeri canlandıracak yetenekli, zamanı bol ve ‘no name’ (Ünlü olmayan) isimler seçildi.
– Çekimler Tahtalı Dağı’nın yanı sıra Gömbe, İstanbul ve İzmit’te yapıldı.
– Hazırlık aşamasında bölgede görev yapmış emekli askerlerle ve askerliklerini orada yapmış gençlerle konuşuldu.
– Hazırlıklarına iki yıl önceden başlanan filmin çekimi 140 gün sürdü.
– Oyuncular bir ay, emekli bir eğitim subayı tarafından gerçeğe birebir uygun şartlarda eğitim aldı.
TAHTALI DAĞI’NA KARAKOL KURULDU
Levent Semerci’nin yönetmenliğini yaptığı film, Antalya’nın Kemer İlçesi yakınlarındaki Tahtalı Dağı’nda çekildi. Film için dağda, 2365 metre yükseklikte, küçük bir karakol kuruldu. Tahtalı Dağı’nı tercih etmesinin nedeni, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne jeolojik olarak benzemesi. Filmde 40 askeri canlandıran oyuncular, Türkiye’nin farklı illerindeki konservatuvarlarda okuyan, isimsiz öğrencilerinin arasından seçildi.

/ Hakkında Yazılanlar

Share the Post